Állásajánlatok
38 ezer napelem panelt tartalmaz a legújabb pécsi beruházás
38 ezer napelem panelt tartalmaz a legújabb pécsi beruházás

A beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – jelentette ki Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a pécsi naperőmű átadásán, 2016. április 28-án. A több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével megvalósuló beruházás célja, hogy tovább csökkenjen a hazai fosszilis energiafelhasználás mértéke, és mérséklődjön a kibocsátott károsanyag mennyisége. Nemzetstratégiai cél, hogy olyan, a pécsi fotovoltaikus fejlesztéshez hasonló beruházások valósuljanak meg, amelyek nemcsak fenntarthatóak, hanem hozzájárulnak az ellátásbiztonság megteremtéséhez és az energiafüggőség csökkentéséhez is – mondta el Aradszki András.

A megújuló technológiák egy része (pl. napelemek, naperőművek) mára gazdaságosan üzemeltethető. Elterjedésüket nagyban ösztönzi, hogy Magyarország vállalta: a megújuló energiaforrások végső energiafogyasztáson belüli részarányát 2020-ig 14,65 százalékra emeli. A célkitűzés teljesítése időarányosan jól halad, a mutató már tavalyelőtt elérte a 2016-ra tervezett értéket.

A Pécsett létesített naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes károsanyag-kibocsátás nélkül, ami az előzetes számítások szerint 3300 magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezheti.

A több mint 38 ezer napelem panelt tartalmazó erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, amely így környezettudatos módon hasznosult.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!