Állásajánlatok
Az élelmiszer- és bioüzemanyag-ipar éleződő ellentétei
Az élelmiszer- és bioüzemanyag-ipar éleződő ellentétei

Az élelmiszerek szinte megállíthatatlannak tűnő drágulása 2006-2008 között a világ egyes térségeiben zavargásokhoz vezetett, megrendült a politikai stabilitás. A helyzet különösen a fejlődő országokban volt súlyos, ahol a legszegényebb rétegek jövedelmük döntő hányadát élelmiszerekre költik.

Kutatás az emberiség növekvő élelmezési gondjait veti össze a bioüzemanyagok előállításának környezetre gyakorolt hasznosságával.

Árkilengések korábban is előfordultak, de a 2007/2008. gazdasági évben tapasztalt ársokkot számos tényező együttesen idézte elő. Első helyen kell említenünk a világ gabona- és olajosmag-készleteinek megcsappanását, a média azonban az élelmiszerárak ugrásszerű növekedését inkább a feltörekvő gazdaságok (pl. Kína és India) élelmiszerfogyasztási szerkezete átalakulásának és a bioüzemanyag-gyártás növekvő nyersanyag-felhasználásának tulajdonította.

A bioüzemanyag célú etanolgyártásra 2009-ben a globális gabonatermelés 7%-át használták fel, az előállított melléktermék (nedves és száraz gabonatörköly) figyelembe vételével azonban a nettó gabona-felhasználás a globális termelés csupán 4,7%-át tette ki.  Az USA-ban a gabona 30%-a, az EU-ban 3%-a és Kínában 1,5%-a szolgálta az üzemanyag célú etanoltermelést. Az etanolgyártásban felhasznált nádcukor és cukorrépa aránya meghaladja az éves globális termelés 10%-át. Ennek ellenére az etanolgyártás szerény mértékben befolyásolja a cukor világkereskedelmét, ugyanis Brazíliában a kombinált cukor- és etanolgyártással foglalkozó üzemek arányától és termelési döntésétől függ, hogy éppen mennyi cukrot, illetve etanolt állítanak elő. Mivel az etanol- és cukortermelésre egyaránt alkalmas feldolgozók aránya viszonylag kicsi, ezért csak néhány százalékban változhat a cukornád felhasználása etanol- és cukorgyártásra.  A biodízel-gyártás hatása a globális növényolaj piacra már sokkal jelentősebb, mert 2009-ben a világszerte előállított növényolaj 11%-ából készült biodízel. Az EU-27-ben az összes növényolaj termelés kétharmadát teszi ki a biodízel nyersanyagszükséglete. Észak- és Dél-Amerikában az elmúlt években többszörösére nőtt a növényolaj biodízel célú felhasználása, ami az összes termelés már több mint 10%-át jelenti.

 

A második generációs bioüzemanyagok kiterjedt piaci bevezetése még várat magára.  Egyelőre még csak korlátozott mértékben használnak fel cellulózalapú nyersanyagokat a bioetanol-gyártásban, illetve állati zsírokat és használt sütőolajat a biodízel-gyártásban. A 2007/2008-as gazdasági évben kialakult feszültség az élelmiszer- és bioüzemanyag-előállítás között újra napirendre kerül(het), amikor a globális gabona- és olajosmag-készletek csökkenésével párhuzamosan újra emelkedni fognak az árak.


Teljes cikk a Publikációkban olvasható:http://solverenergy.hu/publikaciok/az-elelmiszer-es-biouzemanyag-ipar-elezodo-ellentetei

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!