Állásajánlatok
A kondenzációs kazánról általában
A kondenzációs kazánról általában

A kondenzációs kazán a gázkazánok legmodernebb generációjába tartozik, a hagyományos kazánoknál sokkal jobb hatásfokot képesek elérni. A kondenzációs kazán mellet szóló legfontosabb érvként az energia-megtakarítás említhető.

A kondenzációs technika abban rejlik, hogy nem csupán az elégéskor felszabaduló hőt használja ki, hanem a füstgázban lévő vízgőzt is, így hatékonysága hosszútávon igazán kiemelkedő. Maga a működési elv már régóta ismeretes, de a gáz árának drágulása kellett ahhoz, hogy ez, az ember számára ez a viszonylag korán felismert technika felemelkedjen, hiszen hiába a magas ár, egy igazi otthon elengedhetetlen feltétele az átható melegség érzése. A kondenzációs kazán hosszútávon olcsóbb, fűtőértéke magasabb, így e két kívánalmat egyszerre foglalja magában.

A kondenzációs kazán működése

Működési elve abban rejlik, hogy a földgáz égésekor a gázban található hidrogén és a levegő oxigénje összekapcsolódik, így magában a berendezésben vízgőz keletkezik, mely hőenergiát tartalmaz. Más fűtőeljárásoknál ez az energiaforrás egyszerűen, a kéményen keresztül elvész, míg a kondenzációs készülékek pont ezt kihasználva működnek. Ugyanis már magában a készülékben kondenzáltatják a vízgőzt, tehát egy olyan energiát nyernek, melyet később visszavezetnek a fűtési körfolyamatba. E folyamat előfeltétele a nedvességre érzéketlen kémény, vagy speciális füstgáztartozékok használata, amelyek napjainkban bárki számára könnyen elérhetőek.

Ami mai szemmel a leginkább a kondenzációs kazán mellett szól, az a tény, hogy 10-11%-al magasabb hatásfokot képes elérni, mint a hagyományos gázkazán, így nem csupán a mai, modern, hanem a régi, esetlegesen kevésbé jól hőszigetelt épületekben is remekül alkalmazható. A készülék kialakítása lehetővé teszi, hogy igény szerint kapcsolható legyen akár padlófűtéshez, akár falfűtéshez is.

Napjainkban a környezettudatos életmód egyre fontosabbá válik, így energia megtakarítás szempontjából ez a fűtési megoldás igazán környezetkímélő, és, ami a felhasználónak öröm, az az, hogy nem igényel a működtetése magas fokú hozzáértést.

 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!