Állásajánlatok
Átadták Miskolcon a környezetkímélő CNG autóbuszflottát
Átadták Miskolcon a környezetkímélő CNG autóbuszflottát

Március elején adták át Miskolcon az MVK Zrt. 75 új, korszerű, alacsonypadlós, környezetbarát CNG üzemű autóbuszból álló flottáját és ezzel egy időben a flotta üzemeltetéséhez szükséges CNG töltőállomást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat segítségével Miskolc 40 db szóló és 35 darab csuklós CNG üzemű, MAN típusú, az EURO 6-os környezetvédelmi szabványnak is megfelelő autóbuszt vásárolt. 

(A CNG – Compressed Natural Gas – azaz a sűrített földgáz, melyet a töltőállomáson nagynyomású kompreszorral 250 bar nyomásra sűrítenek és így tankolják a járművekbe.)

Az elterjedt üzemanyagok – benzin, dízel – árához képest a CNG beszerzési ára jóval kedvezőbb, ugyanakkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott beruházás jelentősége mégsem ebben rejlik. A CNG technológiának köszönhetően számottevően csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami nem csak nemzeti, hanem globális érdekünk. A dízel üzemű járművek lecserélésével a károsanyag kibocsátáson túlmenően, várhatóan a zajszennyezés is jelentősen mérséklődni fog Miskolc városában.

 

Az 1997-ben elfogadott kiotoi - egyezményhez többek között az EU is csatlakozott az üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésének vállalásához. Az EU azt vállalta, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását a tagországok együttesen 2008-2012 időszak végére az 1990-es szinthez képest 8%-al csökkentik. Magyarország 6%-os csökkentést vállalt az 1985–1987-es időszak átlagos kibocsátásához képest. A jegyzőkönyvet Magyarországon az 2007. évi IV. törvény hirdette ki.

 

2016.03.23.

Lendvai Katalin

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!