Állásajánlatok
Elektromos központi fűtéssel kísérleteznek Európában
Elektromos központi fűtéssel kísérleteznek Európában

Ebben még nem lenne semmi új, ám a RealValue projekt a háztartásokat egy nagy, központilag szabályozható rendszerbe foglalja. Így hatalmas tárolókapacitás jön létre.

A kísérletben ír, német és lett lakásokat, összesen 1250 háztartást kapcsolnak össze. A 36 hónapig futó projektben résztvevők ajándékba kapják a hőtárolós fűtőrendszert, villanyszámlájuk egy részét jóváírják, cserébe lemondanak termosztátjaik saját beállításáról.

A hálózatba kötött fűtőkészülékeket a központi rendszer vezérli az elosztóhálózat pillanatnyi terhelése, az időjárás és a lakások termosztátjainak adatai alapján. 26-27% energiamegtakarítást prognosztizálnak a szervezők, finomabb energiaszabályozás és csökkenő csúcsterhelések mellett.

Számításaik szerint mintegy 55 GW csúcskapacitás jön létre a korszerűtlen bojlerek és hőtárolók lecserélésével, és további 93 GW energia tárolható a hagyományos hősugárzók kiváltásával.

Jócskán vannak távlatok a központi vezérelt elektromos fűtésrendszerben, hiszen a skandináv államokat és Franciaországot leszámítva 10% alatt van az elektromos energiával fűtött háztartások aránya Európában.

forrás: vgfszaklap.hu

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!