Állásajánlatok
Elfogadták a METÁR-t
Elfogadták a METÁR-t

A megújuló villamosenergia-termelést ösztönző METÁR - program egyik legfőbb célja, hogy a költségvetési források optimális kihasználásával, a hazai gazdaság élénkítésével támogassa Magyarország vállalását: 2020-ra a teljes energiafelhasználás 14,65%-a megújuló forrásokból származzon.

Az országgyűlés hétfőn elfogadta az új hazai megújuló villamosenergia-termelés támogatási rendszert (METÁR), amely az Európai Bizottság környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló iránymutatását figyelembe véve készült el. Az új támogatási rendszer a megújuló energiára vonatkozó 2020-as célkitűzések teljesítését segíti elő, valamint a megújuló energiaforrásból villamos energiát előállító termelők piaci integrációját szolgálja. Az új rendszer kialakítását széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg, amelyben részt vett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a rendszerirányító MAVIR és a területtel foglalkozó civil szervezetek is.

A METÁR legnagyobb újdonsága, hogy a nagyobb termelők esetén támogatás csak versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban lesz elnyerhető.

Az új szabályozás három kategóriába sorolja a zöldenergia-termelőket:

  • 0,5 megawatt (MW) kapacitás alatt ugyanaz a kötelező átvételi rendszer (KÁT) vonatkozik az erőművekre, mint eddig;
  • a 0,5 és 1 MW közötti termelők kategóriája a METÁR speciális, egyedi támogatásokkal ellátott rendszere;
  • az 1 MW feletti, megújuló energiákat hasznosító erőművek tartoznak a prémium támogatási rendszerbe: ezek beruházói pályázatokon indulhatnak, a szabadpiacon értékesíthetik az áramot.

A jelenlegi hazai megújuló villamosenergia-termelési és működési támogatási rendszer (KÁT) az utolsó hatályos szerződés kifutásáig – de legkésőbb 2045-ig – marad életben. Az új rendszer az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának kézhezvételét követően indulhat el, ezt követően az újonnan belépő megújulóáram - termelők már csak az új rendszerben kaphatnak működési támogatást.

 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!