Állásajánlatok
Energiahatékonyság: jelszavakban már jók vagyunk
Energiahatékonyság: jelszavakban már jók vagyunk

Az Európai Unió 27 tagállamának energiahatékonysági szabályozásait hasonlítja össze egy 2012-es nemzetközi felmérés, amely szerint Magyarország energiahatékonysági politikája a huszadik az EU-ban. A felmérésben megkérdezett hazai szakértők szerint a kormány inkább csak a jelszavak szintjén foglalkozik az energiahatékonysággal, de nem tesz komoly erőfeszítést az energiahatékonysági beruházások finanszírozására, és a mégoly szerény célkitűzések elérése sem biztosított.

Az Energy Efficiency Watch Survey  nevű felmérés hét EU-szintű energiahatékonysági szervezet  összefogásában készült. A felmérésben 750 szakértő értékelte saját országának nemzeti energiahatékonysági politikáját, rámutatva a gyengeségekre, illetve a hiányosságokra.  A kérdőív kiterjed mind a négy fő energiahatékonysági szektorra: a közlekedésre, az iparra, a lakás- illetve az állami szektorra.

 

 

A magyar szakértők formailag pozitívnak értékelik a kormány által kitűzött célokat, mert úgy vélik, hogy elméletben felismerik az energiahatékonyság fontosságát, azonban a stratégia megvalósulását nem igazán vélik felfedezni. Az energiahatékonyság legnagyobb akadályának a finanszírozás hiányát tartják: a lakossági lakásfelújításokkal lehetne a leghatékonyabban csökkenteni az energiafogyasztást.  Probléma még az intézményrendszer megosztottsága: jelenleg az NFM felel az energiáért, az NGM az építőiparért, és a BM az energiahatékonysági standardokért. Az épület-energiahatékonysági standardok pedig jelentős lemaradásban vannak a szomszédos EU-tagokhoz képest.

A megkérdezettek 38 százaléka szerint semennyi, vagy csak nagyon kismértékű fejlődés történt 2007 óta. (Ez az arány az EU-ban csak Cipruson magasabb.).  A válaszadók harmada szerint a jelenlegi eszközökkel hazánk nem fogja tudni teljesíteni a 2011 és 2016 közötti 9 százalékos végfogyasztói energiafogyasztás-csökkentési célt.  Mindennek köszönhetően hazánk az európai uniós rangsorban csak a 20. helyen áll.

A felmérés készítése óta voltak pozitív fejlemények, így például jelentős források jutottak a középületek felújítására - mondta Bart István, a MEHI Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, aki szerint azonban továbbra sem biztosított a lakossági energiahatékonysági beruházások megfelelő támogatása egy mindenki számára elérhető hitellel. Ilyen hitelek már Szlovákiában is elérhetők, itt az ideje, hogy hazánkban is legyenek ilyenek, a MEHI ezért javasolta egy Nemzeti Energiahatékonysági Alap létrehozását.

2013. május 30.

A Napi Gazdaság cikke (www.napi.hu)

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!