Állásajánlatok
Kiadták az első zöld rendszámot
Kiadták az első zöld rendszámot

Kiadták az első zöld rendszámot, amellyel kedvezményeket vehetnek igénye az elektromos autók tulajdonosai - a Jedlik Ányos Klaszter közleményét az mfor.hu, az Energiainfó, a Napi, a Privátbankár, a vezess.hu is ismertette. Az első rendszámot egy elektromos BMW i3 kapta, amely a Wallis Duna Kft. tulajdona.

A Jedlik Ányos Klaszter szeptember 30-án átadta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ösztönző intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot. A minisztérium pedig november 30-ig nyújtja be törvénymódosításait: a zöld rendszámmal ellátott autók ingyenesen parkolhatnának, használhatnák a busz vagy zöldautó-sávokat és szmogriadóban is korlátozás nélkül közlekedhetnének, mentesülnének az útdíj és az esetleges dugódíj alól is. A tulajdonosok kedvezményesen juthatnának tömegközlekedési bérlethez is - emelte ki Bottyán Balázs, a klaszter ügyvezetője. A környezetkímélő autók tulajdonosainak nem kell majd regisztrációs adót, átírási illetéket, gépjármű- és cégautó-adót fizetniük - ezt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára jelentette be, amikor ismertette a kormány adócsomag-tervezetét. (Napi) (fotó: autoszektor.hu)

                                                                       

(fotó: mfor.hu/Jedlik Ányos Klaszter)

Közben az is kiderült, hogy 9 zöld rendszámot adtak ki az országban, ezek közül az első a budavári önkormányzaté, amely a főváros I. kerületének két pontján, a Lovas úton és a Várkert Bazár mélygarázsában elektromos autók töltéséhez szükséges eszközöket telepített. Nagy Gábor Tamás polgármester azt hangsúlyozta: a zöld forgalmi rendszámú gépjárműveknek október elsejétől ingyenessé teszik a parkolást az I. kerületben. A telepített töltők több szabvánnyal is kompatibilisek, egyidejűleg két járművet tudnak 15-30 perc alatt menetkészre feltölteni. A villámtöltőket egy speciális kártyával díjmentesen használhatják az elektromos autók tulajdonosai, de az önkormányzat megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Jedlik Ányos-terv részeként hosszabb távon is ingyenes maradhasson a villanytankolás a kerületben. (holvezesssek.hu, Autószektor, hirado.hu/MTI)

Megkérdőjelezhető, hogy az elektromos hajtású motorok valóban gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek-e, mint belső égésű társaik - a Magyar Idők hazai szakemberek kételyeire utalt. A rövid hatótávolság, a környezetszennyező energiaszektor és a magas ár sem mellettük szól. Sőt, a 11 Szegedi Tudományegyetem kutatói kifejlesztettek egy mérőeszközt, amellyel a nanoméretű részecskéket is lehet mérni, és baktériumtenyészettel meg tudják állapítani a rajtuk lévő rákkeltő anyagokat. Ennek segítségével a jövőben környezetbarátabb üzemanyag fejleszthető - jelezte cikkében Péterffy Balázs.

forrás: MVM 2015. október 19.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!