Állásajánlatok
Légkondicionálás okosan
Légkondicionálás okosan

A nyarak egyre melegebbek, a különböző klímaberendezések pedig egyre elterjedtebbek, ezért nem meglepő, hogy a nyári villamosenergia-fogyasztás olykor kiugró adatokat eredményez. A nyári maximális villamosenergia-kapacitásigények – a klímaberendezések elterjedése miatt – már nem csak megközelítik, de 2015 folyamán meg is haladták a téli maximális igényeket. 2015 júliusában ugyanis 6457 MW volt a nyári csúcsterhelés, mely egyben a 2015. évi legnagyobb érték is volt. 2015-ben a téli csúcsterhelés 6447 MW volt.

A felmérések szerint a hazai háztartások 24 százaléka használ légkondicionáló berendezést, további 23 százalék pedig tervezi, hogy beszereltet. Mivel ezen berendezések ugyanannyit – ha nem többet – fogyasztanak, mint egy hűtőszekrény vagy egy villanykályha, nem árt óvatosnak lenni és odafigyelni a légkondicionálók energiahatékony használatára.

Aki légkondicionáló berendezés vásárlását tervezi, mindenképpen gondolja át pontosan mire és hogyan szeretné használni, és vizsgálja meg az adott készülék fogyasztását. Általában javasolt inverteres technológiával rendelkező kültéri egységet választani, mivel ezek a gépek, ha drágábbak is, jóval, nagyobb energiahatékonysággal működnek és hosszútávon kb. 30 százalék energiát (és rezsiköltséget) spórolhatunk meg velük.

Néhány tipp a légkondicionálóval kapcsolatban:

  • Válasszuk meg helyesen a berendezés kültéri egységének elhelyezését. Lehetőleg a napsugárzástól védett helyen rögzítsük, vagy árnyékoljuk, és legyen biztosított a szellőzés, mert ha ez nem megfelelő, a gép amellett hogy tönkremehet, többet dolgozik, így többet fogyaszt.
  • Mielőtt bekapcsoljuk a berendezést, gondoskodjunk róla, hogy az ajtók, ablakok zárva legyenek, valamint a keletkező kondenzvíz akadálytalanul elfolyhasson.
  • Érdemes a klímát csak a legmelegebb órákban használni.
  • A megfelelő hőfok beállítása is fontos! Ajánlott úgy beállítani a belső egységek termosztátját, hogy a külső és belső hőmérséklet között 6-7°C különbség legyen úgy, hogy a nyári időszakban a belső hőmérséklet 24-26°C körüli maradjon (a WHO ajánlása szerint ez az emberi egészségnek megfelelő hőfok).
  • A megfelelő hőérzetet nagyban befolyásolja a páratartalom. A levegő megfelelő páratartalma 40-60% közé esik. Érdemes erre is odafigyelni.
  • A filterek rendszeres tisztítása (por, pollen, stb.) csökkenti az energiafogyasztást és a helyiségben tartózkodók egészségét is védi.

Takarékoskodj a Föld energiájával!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!