Állásajánlatok
Magyarország máris teljesítette 2030-as klímavédelmi feladatait
Magyarország máris teljesítette 2030-as klímavédelmi feladatait

Az Európai Bizottság múlt héten felosztotta a Párizsban vállalt kibocsátás-csökkentést a tagállamok között. Magyarország számára 7 százalékos csökkentést számoltak 2005-höz képest; amivel már megvagyunk, így akár még lazíthatnánk is.

Görögország, Magyarország, Horvátország, Bulgária, Portugália és Románia – hat szerencsés ország, ahol jó eséllyel nem kell majd húsba vágó intézkedéseket bevezetni a párizsi klímamegállapodásban vállaltak teljesítésére. Az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott kibocsátás-csökkentési tervezete ezeknek az államoknak olyan célt jelölt ki a 2005-2030-as időszakra, amit már teljesítettek is. Bár még nagyjából két év, mire döntés születik, a számok jó eséllyel nem változnak. Magyarországra 7 százalékos csökkentés jutna a tizenegy évvel ezelőtti bázisévhez képest, ugyanakkor már most 10 százalékot meghaladó mínuszban vagyunk.

Ez azt jelenti, hogy hazánk az elkövetkező másfél évtizedben akár még növelhetné is a klímaváltoztató gázok kibocsátását. Az unió vezetői többféle szempontot vettek figyelembe a célok kijelölésekor. A gazdag országok vállára több terhet raktak, keresték a könnyű csökkentési lehetőségeket, és kedveztek azoknak az országoknak, melyek eddig jól teljesítettek – így kerülhetett hazánk is a kedvezményezettek közé. A zöld szervezetek szerint az említett hat országnak sem szabadna kiengednie, mondván „ma már senki nem engedheti meg magának, hogy ne faragjon a kibocsátásain”. A pluszban elért csökkentéseket emellett értékesíthetik is az országok kvóta formájában, ezért is érdemes tovább zöldíteni.

A magyar CO2-kibocsátás 2014-ben – a legfrissebb adatok szerint – 50 éves mélyponton volt. Energiapazarló épületek szigetelésével, az elektromos autózás elterjedésével, hatékonyabb mezőgazdasággal és a szelektív hulladékgyűjtéssel további jelentős eredmények érhetünk el.

 

 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!