Állásajánlatok
Energetikai szakreferensi adatszolgáltatásról
Energetikai szakreferensi adatszolgáltatásról

Az energetikai auditorok és energetikai auditáló szervezetek, illetve a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználására és –megtakarítására vonatkozó adatszolgáltatásainak módját szabályozzák a február 16-án megjelent 1/2017 és 2/2017 MEKH rendeletek.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény írja elő.

A négyévente elkészítendő energetikai auditokkal kapcsolatos adatszolgáltatást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján közzétett nyomtatvány kitöltésével tudják teljesíteni az erre kötelezettek. Többek között arról kell nyilatkozni, hogy az érintett műszaki rendszer milyen energiafelhasználási adatokkal rendelkezik, illetve milyen energiahatékonysági beavatkozásokra tettek javaslatot az adott műszaki rendszerrel kapcsolatban, ez mekkora tervezett költségmegtakarítással fog járni, és milyen megtérülési idővel számolnak. Az első auditálási határidő 2015. december 5-én járt volna le, de az energiahatékonysági törvény hazai jogrendbe történt megkésett beiktatása miatt egy türelmi időt vezettek be melyet a MEKH 2017. június 30-ig meghosszabbított. Eddig az időszakig a Hivatal nem bírságol. Fontos azonban tudni, hogy a következő négyéves időszak határideje - az első energetikai audit elkészítésének időpontjától függetlenül – 2019. december 5.

Nem csak az auditorok, hanem maguknak a nagyvállalatoknak és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezeteknek is kötelező adatot szolgáltatniuk a Hivatal felé. Nekik az épület, tevékenység és szállítás területeire vonatkozóan kell energiahordozónként az éves energiafelhasználásukról, a teljes éves üvegházhatásúgáz-kibocsátásukról és energiaköltségükről nyilatkozniuk. Az adatszolgáltatás másik nagy része az adatszolgáltató által elért energia-megtakarításokra vonatkozik, a korábban végrehajtott energiahatékonyságot növelő intézkedések eredményein alapulva.

Az első adatszolgáltatást nagyvállalatok esetén 2017. június 30-áig, nagyvállalatnak nem minősülő energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet esetén 2018. június 30-áig kell teljesíteni.

Energetikai szakreferens csak a vállalattól munkajogilag és társasági jogilag független szakember lehet.

Forrás: mehi.hu 20217.02.22.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!