Állásajánlatok
Napfényből nyert üzemanyag
Napfényből nyert üzemanyag

A tudomány rég dédelgetett álma, hogy a légkörben lévő felesleges szén-dioxidot hasznosan fel lehessen használni. Néhány amerikai kutató nemrégiben egy új ötlettel rukkolt elő: egylépcsős eljárás keretében a szén-dioxidot és a vizet folyékony szénhidrogénné alakítanák – ezeknek a szerves vegyületeknek egy része rögtön üzemanyagként is használható lenne. Ehhez mindössze egy fénynyaláb, valamint magas hőmérséklet és nagy nyomás szükséges. A fenntartható tüzelőanyag előállítására a texasi Arlington Egyetem (UTA) kémikusokból és mérnökökből álló csapata dolgozott ki egy egyszerű módszert.

Felfedezték, hogy 160°C szükséges magas minőségű szénszármazékok előállításához. A legjobb eredményt hozó kísérletben a végtermék 13%-a C5vagy magasabb szénszámú szerves vegyület volt. Közülük néhánnyal – mint például az oktánnal – már közvetlenül helyettesíthetők a ma létező szénhidrogén alapú üzemanyagok.

Az eljárás során egy speciális reaktoron juttatják keresztül a szén-dioxidot. A csőszerű szerkezet 180 és 200 °C között, magas nyomáson működik. A szén-dioxid 40 cm3/perc áramlási sebességgel halad át a 2,5 cm hosszú csövön, amiben a hőmérsékletet szabályzó melegítő rúd, valamint a katalizátorágy található. Katalizátorként egy fehér port használnak, amelynek az alapja titán-oxid és 5% kobalt.

A reaktor sematikus rajza (Forrás: www.greencarcongress.com)

A vízgőz egy csatlakozó részből kerül a reaktorba, ahol a beáramló szén-dioxiddal keveredik. A vizet korábban nitrogénnel keverték, hogy eltávolítsák belőle az oxigént, majd 100°C fölé melegítettek. A reaktor köré négy UV-lámpát helyeztek, amelyek összesen 1000W teljesítményűek. A katalizátort ért sugárzás és melegítés elindítja a kémiai reakciót – a szén-dioxid és a víz szénhidrogénre és oxigénre válik szét. A folyamatot a tudósok különböző nyomás alatt öt-nyolc órán keresztül végezték.

Frederick McDonnell – a kutatócsoport egyik tagja és egyben a kémiai és biokémiai tanszék oktatója – elmondta, hogy legközelebb egy fotókatalizátort akarnak kifejleszteni, ami jobban illeszkedne a napsugárzás spektrumához. A titán-oxid-por ugyanis nem reagál a teljes látható fénytartományra. A javított katalizátor segítségével a tudósok a jövőben parabolatükrökkel fognák be a napfényt, és irányítanák a katalizátorágy felé. Ezzel végeredményben közelebb kerülnének a célhoz: egy szolárisan előállított folyékony tüzelőanyag kifejlesztéséhez.

Forrás: mnnsz.hu

 

 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!