Állásajánlatok
Napkollektorok alkonya
Napkollektorok alkonya

Ugyan nem mindenkinek ilyen markáns a véleménye, de a csökkenő tendenciában az egész szakma egyetért.

A vgf szaklap által meginterjúvolt gyártók között teljes volt az egyetértés abban, hogy 2009, 2010 óta folyamatosan csökken a napkollektorok piaca, forgalma. Volt, aki ma a töredékét adja el az 5 évvel ezelőttinek – ez a cég akkor és most sem a napkollektorokra, hanem a kondenzációs kazánjaira helyezte a hangsúlyt.

A másik gyártó viszont a folyamatos, lassú csökkenés mellett a tavalyi évben érzékelt egy nagyobb lefelé mozdulást. E cég szerint a visszaesés technológiafüggő (is); míg a nyomás alatti rendszerek drasztikusan visszaestek, addig a drainback rendszerek tartják magukat, és keresettek.

Ennek oka többek között az, hogy a nagy és könnyen megkapható pályázati pénzek időszakában sok negatív példa valósult meg nyomás alatti rendszerekkel; amikor csak a pénz kivétele a cél, nem csoda, hogy a műszaki tartalom csorbát szenved, így az üzemeltetés problémás lesz.

Általános a vélemény a gyártók körében, hogy ha nincs támogatás, akkor nincs napkollektor – anélkül nem megy. Ma nem rentábilis a kollektor pénzügyi támasz nélkül, és az évekkel ezelőtti megújulós divathullám is elülni látszik, amikor státuszszimbólum volt a napkollektorral lepett háztető.

napkollektor

Varga Pál, a MÉGNAP szakági szövetség elnöke nem kertelt, megfogalmazása szerint „A napkollektoros piac Magyarországon összeomlott.” A fenti okokon kívül problémának látja még, hogy a napenergia felhasználásával kacérkodók, ha választaniuk kell, szinte minden esetben a napelem mellett döntenek. Ez érthető, hiszen a napkollektorok többnyire az olcsó vezetékes földgázt váltják ki, míg a napelemek a hálózatra csatlakozás lehetősége, a kötelező átvétel és az éves szaldós elszámolás miatt jóval drágább, két és félszer annyit érő áramot. Így energetikailag hiába hatékonyabb eszköz a napkollektor, mégis a napelemes beruházás térül meg hamarabb.

Véleménye szerint a megújuló energiák összes pozitív hozadékával rendelkező napkollektoros technológiát újra támogatni kellene, akár beruházási, akár megtermelt hőenergia-alapú támogatással.

Valós energiaárak és szektorsemleges, hosszú távú, kiszámítható támogatási rendszerek mellett a napkollektoroknak továbbra is van helyük a nap alatt, a magánházaktól az uszodákon át a középületekig.

forrás: vgfszaklap.hu

 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!