Állásajánlatok
Novemberben Budapest lesz a fenntarthatóság fővárosa
Novemberben Budapest lesz a fenntarthatóság fővárosa

Két rangos konferencia érkezik Budapestre novemberben, amelyeken a tiszta energia, illetve a fenntartható fejlődés régiós és európai kérdéseit a legnevesebb szakértők vitatják meg.

A november 16-án megrendezésre kerülő SUSCO Budapest 2016 – Víz és a Város, az Antall József Tudásközpont (AJTK) fenntartható fejlődésről szóló konferenciasorozatának idei rendezvénye, amely egy kelet-közép-európai fókuszú fenntartható fejlődési fórum és szakértői hálózat létrehozását célozza. Az eseményen a legfontosabb szakértők vetik majd össze a térség kihívásait és bevált gyakorlatait a közös megoldások felkutatása érdekében. Az évente megrendezett SUSCO Budapest célja a régió kormányzati, tudományos, vállalati és civil szektorainak szereplői közötti párbeszéd erősítése a fenntarthatóság és a városi vízgazdálkodás témakörében. A konferencia kísérőrendezvényeként idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a SUSCO Youth Forumot, melynek célja, hogy lehetőséget biztosítson egyetemi hallgatók és fiatal szakértők számára a fenntartható fejlődés témakörébe tartozó kérdések megvitatására.

„A világ népességének mintegy fele él városokban, ám az előrejelzések szerint 2050-re ez az arány elérheti a 60 százalékot is” – mondta Kégler Ádám, az AJTK nemzetközi igazgatóhelyettese. A globális vízigény ugyanezen időszakban 55 százalékkal emelkedik majd, miközben az évszázad közepére globálisan mintegy négymilliárd ember él majd vízhiányos területeken. Az előrejelzések szerint így kiélezett verseny alakul majd ki a nagyobb fogyasztók – a mezőgazdaság, az energiatermelés és a városok – között, ami a vízellátás biztonságát is veszélybe sodorhatja. A nemzetközi tapasztalatok alapján a fenntartható városi vízgazdálkodási rendszerek hiánya nemcsak a legszegényebb, de akár a fejlett országokban is súlyos problémákat jelenthet, a városok számára ezért kulcskérdés a vízzel összefüggő kockázatok csökkentése, valamint a pénzügyileg is fenntartható vízellátás és szanitáció biztosítása a városlakók számára. Magyarország lakói átlagosan fejenként közel 100 liter vizet fogyasztanak naponta, a fővárosban 150, nagyobb vidéki városokban 120, kisebb falvakban pedig mintegy 60 litert.

November 17-én a fenntarthatóság másik fontos területével, a megújuló energetikával foglalkozik a kormányzati szektort, az uniós intézmények vezetőit, illetve a megújuló energetika piacvezető vállalatait felvonultató Cleantech konferencia. Az AJTK és a Wilfried Martens Európa Tanulmányok Központ együttműködésében, az Európai Parlament támogatásával megvalósuló esemény a megújuló energia jelenlegi helyzetét mutatja be a Kínai Népköztársaságban és az Európai Unióban, mind szabályozási, mind üzleti szempontok alapján, megvizsgálva az EU és Kína közötti politikai, valamint gazdasági együttműködés jelenlegi helyzetét és kilátásait is a tiszta energia területén.


„Kínához a világ összes, megújuló alapú energiatermelés-bővülésének mintegy 40 százaléka kapcsolódik, bár az ottani óriási igénynövekedésnek ez csupán felét fedezi” – tette hozzá Kálóczy Mihály projektmenedzser. Az Európai Uniónak és Kínának közös érdeke a fenntartható fejlesztések előtérbe helyezése; a közös munka immár több mint két évtizedes múltra tekint vissza, az évtized végéig azonban a korábbinál is szorosabb együttműködés várható ezen a téren.

Forrás: energiainfo.hu 2016.11.10.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!