Állásajánlatok
Ötmilliárdos naperőművet avatott az MVM
Ötmilliárdos naperőművet avatott az MVM

Átadták az MVM Csoportba tartozó MVM Hungarowind Kft. pécsi naperőművét. A tisztán megújuló energiát hasznosító egység a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény az országban: éves szinten körülbelül 15 ezer tonnával csökkenti majd az ország szén-dioxid-kibocsátását. A beruházás közel ötmilliárd forintból valósult meg.

Múlt hét csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőművét Pécsett. A naperőmű európai uniós, állami és a cég saját forrásaiból épült meg rekordidő alatt, a kivitelezés alig három hónapot vett igénybe. A feszített tempó a projekten dolgozók létszámán is meglátszott, csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott a kivitelezésen. A teljes fejlesztés 4,9 milliárd forintba került, ebből 4,2 milliárd forintot az unió finanszírozott.

A beruházás méreteire jellemző, hogy több mint 38 ezer napelem telepítését foglalja magában több mint 10 hektár területen. A helyszín érdekessége, hogy korábban a pécsi hőerőmű egykori, mára felszámolt és teljes mértékben rekultivált zagyterülete volt. A telephely így tehát maximálisan környezetbarát módon hasznosult.

A létesítmény évente valamivel 10 millió kWh feletti villamos energia előállítására képes. Csak viszonyításképpen: a magyar háztartások éves átlagos villamosenergia-fogyasztása durván háromezer kWh, ezt tehát azt jelenti, hogy a pécsi erőmű éves termelése 3300-nál is több háztartás éves felhasználását tudná fedezni. Ez a képesség persze egész Magyarországnak jó hír, hiszen közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A releváns kormányrendelet szerint a zöldáram közintézményekhez – iskolákhoz, kórházakhoz, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szociális intézményekhez, sportközpontokhoz – kerül országszerte, tehát a lakosság is mindenképpen érezni fogja kedvező hatását.

Ugyan a naperőmű már március 14-én kereskedelmi üzembe állt, az ünnepélyes felavatását múlt hét csütörtökön tartották. Az eseményen ott volt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára is. A politikus köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar kormány elsődleges nemzeti és energiastratégiai célja az ellátásbiztonság javítása, amely cél elérését mindazok az alternatív megoldások segítik, amelyek költséghatékonyan és a legnagyobb ellátásbiztonsági hozadékkal járulnak hozzá az ország egyoldalú energiafüggőségének csökkentéséhez. – A pécsi fotovoltaikus beruházás is ebbe a sorba illeszkedik, a mostani üzemnyitással tettünk egy lépést előre – fogalmazott. Azt is elmondta, hogy Magyarország 2020-ig csaknem 15 százalékkal kívánja növelni a megújuló energián alapuló kapacitásait.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója már azt emelte ki, hogy a pécsi erőmű jól jellemzi azt az új stratégiát, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a megújuló energiaforrásokra. – Vízi, szél- és most már naperőművet is találunk a portfóliónkban, vagyis kijelenthető, hogy a hazai energiamix folyamatosan zöldül – hívta fel a figyelmet. A cégvezető arra is kitért, hogy a telepen termelt villamos energiából bőven jut majd a pécsi közintézményekbe is.

Az ünnepségen felszólalt Páva Zsolt, Pécs polgármestere is, aki nagy eredménynek nevezte a fejlesztést a város életében. – Ezt talán kellően szemlélteti, hogy az erőmű egy éven keresztül képes lenne fedezni Pécs buszközlekedésének energiaigényét, amennyiben azok villamos energiával működnének – hangsúlyozta. A város vezetője szerint utólag mindenki számára kiderülhetett, hogy jó döntés volt, amikor Pécs beugróként befogadta a projektet.

 

Forrás: https://energiaportal.mvmp.hu/napenergia/Napenergia%20h%C3%ADrek%2C%20inform%C3%A1ci%C3%B3k/%C3%96tmilli%C3%A1rdos%20naper%C5%91m%C5%B1vet%20avatott%20az%20MVM/id:2041/#ctop

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!