Állásajánlatok
Ráfizetnek a trükkös tanúsítók
Ráfizetnek a trükkös tanúsítók

Még mindig előfordul a hibásan kiállított energetikai tanúsítvány, januártól már komoly pénzbüntetéssel is szankcionálhatók a sokat hibázó tanúsítók, bár ez a tévesen felminősített épületekben lakást vásárlókat aligha vigasztalja-– írja a BPMK elnökével készített beszélgetés alapján a Világgazdaság 2017.február 17-i száma.

Folytatódik az épületek energetikai tanúsításának független ellenőrzése, amelyet a 266/2013. Korm. rendelet  23. § alapján a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara működtet. A Lechner Lajos Tudásközpontból a BPMK megkapta a véletlenszerűen kiválasztott tanúsítványok 2,5%-át (másképp fogalmazva átlagosan minden negyvenediket). Ezek mennyisége 2014. első félévében 1348 db tanúsítvány volt, míg az előző év ugyanezen időszakában csak 1121 db tanúsítvány került ellenőrzésre. Az ellenőrzést végzőknek a BPMK átadta ellenőrzésre kerülő tanúsítványokat.

Az ellenőrzés ezévtől még szigorúbb szankciók alkalmazásával folytatódik A területi kamara titkára megtiltja a szakmagyakorlási tevékenység folytatását, és ezzel egyidejűleg törli a tevékenységet folytató szakmagyakorlót a névjegyzékből, ha az ellenőrzés során a független ellenőrző szervezet megállapítja, hogy az energetikai tanúsítvány két besorolással eltér a tényleges értéktől. Ha a szakmagyakorlási tevékenység folytatásának megtiltására, és ezzel egyidejűleg a névjegyzékből való törlésre került sor, a szakmagyakorlási tevékenységet végző személy a határozat jogerőre emelkedésétől számított három éven belül a névjegyzékbe nem vehető fel. Amennyiben a tanúsítás során az energetikai tanúsítónál rosszhiszeműség gyanúja merül fel, annak büntetőjogi következményei is lehetnek.

Szándékosan tévedni két okból szoktak az energetikai tanúsítványt kiállítók: az ingatlan eladása előtt értéknövelő tényező a jó, azaz a valósnál jobb energetikai besorolást tükröző tanúsítvány, korszerűsítési pályázatra készülve viszont többet ér a leminősített épület, amire támogatást lehet nyerni. Nem véletlen, hogy 2013 óta a kiállított energetikai tanúsítványok 2,5 százalékát kötelezően felülvizsgálják az erre kijelöltek, akik kezdetben véletlenszerű kiválasztás alapján dolgoztak, újabban viszont a sokat tévedők egy részét már célzottan is ellenőrizhetik. Az építési törvény január közepén életbe lépett módosítása alapján az energetikai tanúsítvány jogszabálysértő kiállítóival szemben bírságolással fenyegető eljárást indíthatnak, és a névjegyzékből történő kizárást sem törölték el - tudtuk meg Kassai Ferenctől, a tanúsítók ellenőrzésével megbízott Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) elnökétől, aki rámutatott arra, hogy az épületek energiafogyasztása gyakran túl sok, olyan zsebbevágó tud lenni, mint az üzemanyagszámla.

Az energiatudatosság növelése szükséges, hiszen amihez olcsón, vagy a korábbinál olcsóbban jut a fogyasztó, azzal nem szokott spórolni. Mint Kassai Ferenc hangsúlyozza, a legolcsóbb az el nem fogyasztott energia, amire egyelőre a lakosság döntő része aligha ébredt rá, tekintettel arra, hogy Magyarország energiafogyasztásának 40 százaléka továbbra is az épületekhez kötődik. Pedig az energiafelhasználás mérséklése a rezsicsökkentés új dimenziója. 

A panelépületek korszerűsítését is tovább kelleme folytatni. Az épületenergetikai helyzetre jellemző, hogy a legtöbb hazai lakóingatlan alacsony (HH) kategóriájú, tehát rendkívül költségesen fűthető és hűthető. Ráadásul 2020-ig az uniós előírások szerint nagyon komolyan javítani kellene a helyzeten, hogy ne az utcát fűtsék a lakók - figyelmeztet a kamarai elnök. Kassai Ferenc szerint a hektikus építőipari megrendelés-állományt is segítené egyenletesebbé tenni az épület-felújítások szinten tartása. Bár a lakásépítési ágazat most felívelőben van, még mindig nem épül annyi otthon, amennyi lehetővé tenné 100 évenként a lakásállomány újrateremtését. Számottevő és gyors javuláshoz a lakásállomány jelentős részét műszakilag fel kellene újítani, és ami legalább ilyen fontos, a fogyasztói szemléletváltás, hogy az új épületekhez hasonlóan a felújítások is komplexen valósuljanak meg.

Forrás: bpmk.hu 2017.02.17.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!