Állásajánlatok
Repkednek a gigawattok – Elképesztő növekedés előtt a napelem piac
Repkednek a gigawattok – Elképesztő növekedés előtt a napelem piac

Egészen elképesztő növekedés előtt áll az amerikai napenergia piac, a várakozások szerint az év végére 16 gigawattal bővülhet az ország napelemes kapacitása. Az állami támogatások egyértelműen megtették a hatásukat ezen a területen, ráadásul a közműcégek beruházásain túl a lakossági és a kereskedelmi piacon is komoly növekedés várható.

Hatalmas fellendülést várnak az amerikai napenergia piacon. 2016 végén Amerikában kifutott volna a napelemekre vonatkozó támogatási rendszer, de végül tavaly decemberben sikerült meghosszabbítani azt. Persze a republikánusokkal kötött egyezség nem volt ingyen, Barack Obama rábólintott az olajexport-tilalom feloldására, cserébe pedig 2019-ig kitolták a napelemes kapacitásokra vonatkozó beruházások utáni 30 százalékos adókedvezményt (ez az úgynevezett Investment Tax Credit, röviden csak ITC). Továbbá sikerült elérnie az Egyesült Államok elnökének, hogy a támogatási rendszert csak fokozatosan vezessék ki, így 2020-ban 26%-ra, 2021-ben 22%-ra, 2022-ben pedig 10%-ra csökken majd a támogatás mértéke.

Részben a támogatási rendszer kifutásától való félelem viszont sokakat arra ösztönzött, hogy még idén bővítsék napelemes kapacitásaikat, így nem csoda, hogy a legfrissebb előrejelzések arról számolnak be, hogy az amerikai napenergia piac 119 százalékos növekedést érhet el év végére 2015-höz képest. Amennyiben a GTM Research várakozása helyesnek bizonyul, az azt fogja eredményezni, hogy 16 gigawattal bővülhet az ország napelemes. Ennek mintegy háromnegyedét a közműcégek által létesített naperőművek tennék ki, de a várakozások szerint a lakossági és a kereskedelmi piacokon is érdemi növekedés várható.

Az erőteljes állami támogatásoknak köszönhetően az amerikai napenergia-ipar erős évet zárt tavaly, közel 7,2 gigawattal bővült a napelemes kapacitás. Ez egyben azt is eredményezte, hogy az újonnan telepített kapacitások között a napelem vált a meghatározó villamos energia előállítóvá a szélerőművek után. 2015-ben az új kapacitások 29,4 százalékát tették ki a napelemek, ezzel most először sikerült megelőzniük a földgázt, amely az újonnan telepített kapacitások 29 százalékát adta.

Forrás: mnnsz.hu

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!