Állásajánlatok
Várakozáson felüli a naperőmű teljesítménye
Várakozáson felüli a naperőmű teljesítménye

Immár öt esztendeje működik az a naperőmű a településen, amelynek köszönhetően komoly energiamegtakarítással büszkélkedhet a község.

A kéthektáros területen épült fel Magyarország ilyen típusú legnagyobb, fotovoltaikus napelemes erőműve. A napelemparkot a 20 kilovoltos középfeszültségű távvezeték hálózatára kapcsolták rá. Ennek eredményeként már hazánk legnépszerűbb napenergiás versenyét is Újszilvás nyerte idén. A Napkorona Bajnokságra olyan települések nevezhettek, ahol az önkormányzat fejlesztésében jelentős, napenergiát hasznosító beruházások valósultak meg.

– Az ökotudatosság központi szerepet játszik a gondolkodásunkban – emelte ki Petrányi Csaba polgármester. – A képviselő-testülettel együtt elsődleges szempontnak tekintjük azt, hogy fenntartható települést működtessünk. Településünk óvodája és iskolája is öko minősítést kapott. Az önkormányzat napenergiát hasznosító beruházásai közül kiemelkedő például a 400 kW órás csúcsteljesítményű, napkövető napelemrendszerünk, mely látogatható oktatóbázisként is funkcionál. A most elnyert napkollektoros rendszer a legjobb helyre kerül, hiszen egy kulcsfontosságú intézményünk, az újszilvási Kerekerdő Óvoda hasznosíthatja azt, a konyhája tetejére szereljük fel.

Az elmúlt évek tapasztalatairól szólva a polgármester hozzátette, hogy minden várakozásukat felülmúlta a naperőmű eddigi működése.
– A tervezett 636 ezer kilowattóra helyett 860 ezer kilowattórás teljesítményre képes a rendszer évente, köszönhetően egyrészt a napsütéses órák magas számának, illetve gyártáskor felhasznált kitűnő minőségű anyagoknak – mondta Petrányi Csaba. – Ennek köszönhető az, hogy a pluszban befolyó összeget arra fordíthatjuk, hogy Újszilváson mindenki egy kicsit jobban élhessen. Épp ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a intézményeken lévő napelemek termeléséből származó megtakarítást az adott intézményben folyó tevékenység bővítésére, támogatására fordítja. Van egy bizonyos keretünk, s ezt osztjuk el a felmerülő igények alapján. Így például az iskolában működő zenei oktatást finanszírozzuk ebből, az óvodában pedig ugyancsak a zenei, illetve nyelvi képzéseket segítjük.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!