Állásajánlatok
Épületenergetikai tanúsítás

ÉPÜLETENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

ETAN skála

Mi is az Energetikai Tanúsítvány?

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy „igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.” Az ingatlan energetikai minőségét hivatott mutatni, úgy, ahogy a háztartási gépeknél már jól megszokhattuk. A tanúsítványból elsősorban azt tudhatjuk meg, hogy előreláthatóan mekkora az ingatlan éves energiafelhasználása. Hasonló a skálázás is a megszokotthoz: a legkedvezőbb az „A+” kategóriába, míg a legrosszabb besorolású „I” kategóriába kerül. Itt fontos megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a „C” jelzésig felel meg a jogszabályban meghatározott energetikai követelményeknek az ingatlan. Egyes tranzakciók során előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.
Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. Ezzel az rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk alacsonyabb besorolását, olyan intézkedéseket vigyünk véghez, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mennyiségét. A cél, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás tapasztalható mértékben csökkenjen.


Mikor kötelező elkészíttetni az épület-energetikai tanúsítást?


 

2013. január 9-étől az adásvételi és bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

  •  annak rögzítését, hogy a rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni, 
  •  a tanúsítvány azonosító kódját, 
  •  a vevő, illetve bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól/bérbeadótól átvette.

Tehát Ön csak úgy tudja értékesíteni, vagy bérbe adni ingatlanát, amennyiben rendelkezik tanúsítvánnyal!
Ne adjon lehetőséget egy későbbi szankciónak, vagy reklamációnak. Nem éri meg!
 

Ki készíti el az épület-energetikai tanúsítványt és hogyan?

 

Magyar Mérnöki Kamara Magyar Építész Kamara

 

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. Új ingatlan esetén, ha az épület a terveknek megfelelően készült el, akkor a kivitelezési dokumentáció alapján egyszerűsített eljárásban készülhet, ellenkező esetben számításokat kell végeznie a szakembernek. Használt lakás esetén, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, akkor szintén egyszerűsített eljárással készülhet az okirat. Ha nem, akkor a szakember helyszíni szemle és számítások során állapítja meg a megfelelő kategóriát.

 

Miért hasznos az épület-energetikai tanúsítás?

Társasház Energiafelhasználás Csökkentés

 

Ha van egy jó energiaminősítésünk, azzal csak jól járhatunk, ugyanis ezzel azonnal úgy lehet növelni házunk/lakásunk bérleti díját, hogy igazából semmilyen változtatást nem hajtottunk végre, csak megbizonyosodtunk annak energiafelhasználási szintjéről. Azonban akkor sem kell megijedni, ha rossz minősítésű az ingatlan, mivel a korszerűsítés költsége nagy valószínűséggel megtérülhet a magasabb bérleti díjból (nyilvánvalóan a gyengébb besorolással rendelkező ingatlanok bérleti díja alacsonyabb). A bérlőnek egy nagyon jó kalkulációs alap lehet az energetikai besorolás, hiszen előre meg tudjuk állapítani az egyes éves kiadások részét, így nem érhet nagy meglepetés a számlák érkezésekor.


Mikor érdemes beszerezni az épület-energetikai tanúsítványt?

Az tanúsítvány a törvényben meghatározott időtartamig érvényes. Bár a tanúsítás folyamata aránylag gyors eljárás, nem érdemes megvárni, amíg bérlőt vagy vevőt  talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.


Fontos, hogy rendelkezzen Energetikai Tanúsítvánnyal:


Ha Ön bérleményt ad ki

 

Bérlemény kiadásához energetikai tanúsítás

  • Tüntesse fel hirdetésében!

Az épület vagy önálló rendeltetési egység értékesítésére vagy bérbeadására való kínáláskor a reklámban fel kell tüntetni az épület energetikai minőség szerinti besorolását, amennyiben a tanusítás rendelkezésre áll.
Nem sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy a bérlők, vásárlók az ingatlanenergetikai besorolást fontos szempontként vegyék figyelembe a döntésüknél. A várható energiaköltség fontos szempont, melyet a vevők, bérlők eddig közműszámlák alapján igyekeztek kideríteni. Ez a módszer nem feltétlenül hiteles, hiszen nem ugyanolyan környezetben érezzük magunkat komfortosnak. Az energetikai tanúsítvány egy egységes rendszer, ezért összehasonlításra is kiválóan alkalmas. Aki hirdetésében feltűnteti az energetikai besorolást, hamarabb találhat lakás, ház kiadása esetén bérlőre!

  • Előzze meg a reklamációt!

Ha Ön nem biztosított Energetikai Tanúsítványt a bérbeadási szerződés mellé, és a bérlője néhány hónappal a beköltözés után reklamálna, akkor Öné a felelősség. Ebben az esetben, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat szabálysértési eljárás keretében, Egy alacsonyabb szintű besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül bérbe adni. Nemcsak azért, mert rövidesen a bérlők fokozott figyelmet fordítanak neki, hanem azért, mert így megelőzhető egy jövőbeli reklamáció, jogi vita.
Önnek megér 25-30 ezer Ft-ot  egy későbbi per?
 

  • Korszerűsítés, magasabb bérleti díj!

Az energetikai tanúsítvány fontos része a szakember által összeállított korszerűsítési javaslat. Az ajánlott korszerűsítések végrehajtásával nemcsak jobb besorolást nyer az ingatlan, de magasabb bérleti díjjal is számolhatunk.

 

Fordítsa saját előnyére a tanúsítványt!

 

Lépjen kapcsolatba velünk!

solverenergy@solvergroup.hu

 

  e-mail:   info@solverenergy.hu
  telefon:  36 1 2200 661

 

 

Ház pénz