Állásajánlatok
Felületi hőmérsékletmérés infrakamerával

Minden anyag bocsát ki infravörös sugárzást, amennyiben a hőmérséklete abszolút 0 fok (-273°C) felett van, és a sugárzás mértéke függ a test hőmérsékletétől. Ezt nevezzük jellemző vagy karakterisztikus sugárzásnak, melynek az oka a molekulák anyagon belüli mozgása.  Ennek a mozgásnak az intenzitása az objektum hőmérsékletétől függ. Mivel a molekuláris mozgás töltéssel rendelkező részecskék elmozdulásával jár, a test elektromágneses sugárzást (foton részecskéket) bocsát ki.

Ezek a fotonok a fény sebességével mozognak és a fénytan alapelveinek megfelelően viselkednek.

El lehet őket téríteni, fókuszálni lehet őket lencsével, vagy vissza lehet őket verni egy visszaverő felületről. Ennek a sugárzásnak a spektruma 0,7-től 1000 μm hullámhosszig terjed, ebből kifolyólag saját szemünkkel nem érzékeljük. Ez a spektrális tartomány a látható fénytartományon belül a vörös tartományába esik, ezért a latin eredetű előtaggal infravörös fénynek nevezik.

Az infravörös hőmérsékletmérő pisztoly segítségével érintés nélkül olyan felületek hőmérsékletét vagyunk képesek megmérni, melyek megközelítése nehézkes lehet. A célzó lézerpontok segítségével könnyen bemérhetővé válnak a távoli felületek is. A készülékkel megmérhetjük a kívánt felület az aktuális hőmérsékletét, illetve a mérés ideje alatti fellépő maximum és minimum értékeket. Előnye, hogy gyorsan és pontosan lehet hőmérsékletet mérni akár magas hőmérséklettartományban is.

A mérés során nem keletkezik interferencia, a mért tárgy nem veszít hőmérsékletéből. Nem jár roncsolással, nincs mechanikai sérülésveszély a mért tárgy felületén ezáltat lakozott vagy puha felületek mérése is lehetséges.

Az általunk használt Testo 835 H1 infra hőmérsékletmérő páratartalom mérővel teljes körűen alkalmazható műszer az ipar és kereskedelem területén: falak hőmérséklet-, páratartalom mérése, légkondicionáló és szellőztető rendszerek felügyelete és vizsgálata, ipari rendszerek felülvizsgálata, a termelési folyamatok fenntartásának érdekében.