Állásajánlatok
Jászberényi Naperőmű park létesítése
Jászberényi Naperőmű park létesítése

2014. januárjában a Solver Unio Kft. megbízást kapott a Four-Point Kft.-től a jászberényi telephelyük valamint egy új gyártócsarnok megépítése kapcsán komplex mérnöki és projektvezetői feladatok ellátására. A megbízás során többek között a Solver Unio Kft. készítette az új termelőüzem megújuló energia hasznosításának fejlesztési tervezését és integrálását az új csarnok energiaellátásába, lefolytatta a szükséges engedélyezési eljárásokat az érintett hatóságoknál, megtervezte a gyártás-technológiai, energia-ellátási, épület-üzemeltetési és szociális funkcióját.

A folyamatban lévő építési projekttel egy időben, új megbízás keretén belül a Solver Unio Kft. szerződést kötött a jászberényi napelemes erőmű kivitelezési eljárásának felügyeletére, a tervezési, engedélyezési és projektmenedzsment feladatok teljes körű ellátására. A létesített napelem rendszer 130 kW összteljesítményű. Az átadott fotovoltaikus erőmű a famegmunkáló üzem áramellátásának biztosításáért valamint, a felhasznált elektromos áram csökkentésért felel.

 

A projekt sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy eredetileg az erőmű csak a jászberényi telephely energiaellátásáért felelt volna, de mára a termelés meghaladja a szükséges mennyiséget, ezért a rendszer a megtermelt felesleget visszatáplálja a Magyar Villamos Energia Hálózatba.

„A megújuló energiaforrások preferálása nem csak az energiaszükségletek megnövekedése miatt fontos, hanem azért is, mert az energiatermelő berendezések teljes életciklus-vizsgálata szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése lényegesen nagyobb környezetterhelést jelent (pl. levegőszennyezést, savas esőt, így közvetett módon a vizek elszennyeződését, magas szén-dioxid-kibocsátását, amely az üvegházhatás növekedéséhez és globális felmelegedéshez vezet), mint a megújuló energiaforrások használat (Everett - Boyle 2012.)

A klíma a régióban különösen kedvez a napenergia hasznosításának. Magyarországon az átlagos éves napsütéses órák száma 1800-2100 között szóródik, a déli országrészben (különösen Sellye és Szeged környékén) elérheti a 2500 órát is (Göőz 2013)

A hőmérsékleti viszonyok tovább kedveznek a napenergia felhasználásának, mivel az (dél-európai területekhez viszonyított) alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt a napelemek teljesítménye nagyobb (Foster et al. 2010)– Forrás: Napelemes energia és környezet – A napelemes energiatermelés komplex feltételrendszere Magyarországon, a magyar-horvát határtérségben, és leckék a globális térből, szerkesztette: Varjú Viktor

2016.02.03. Lendvai Katalin

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!