Állásajánlatok
Naperőmű telepítése a balassagyarmati kórház 6 épületén
Naperőmű telepítése a balassagyarmati kórház 6 épületén

A 2015. májusában kiírt közbeszerzési eljáráson cégünk a Solver Unio Kft. sikerrel pályázott. A Solver-FourPoint-EzTrade konzorcium nyerte el annak a beruházási projektnek a kivitelezését, melynek keretében 2015. júliusában elkezdődtek a fotovoltaikus rendszer kivitelezési munkálatai a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház épületein. A Solver Unio Kft. a konzorcium vezető tagjaként a teljes projekt sikeres lebonyolításáért felelt.

A fotovoltaikus rendszer lényege, hogy fizikai reakció során közvetlenül alakítja át a Nap sugarait elektromossággá. A sorba kötött napelem cellákban zajlik le az elektrifikáló folyamat, amit ezután az inverterek alakítanak át egyenáramból váltakozó árammá. 

A pályázat elsődleges célja volt, hogy az intézmény éves elektromos áram felhasználásnak költségeit mérsékelni tudják. A kivitelezés során közel 900 db polikristályos napelem cella került elhelyezésre a kórház tetőszerkezetén. Az átadott naperőmű a kórház éves energiaszükségletének meghatározó részét állítja elő, így juttatva jelentős megtakarításokhoz az egészségügyi intézményt!

forrás: kenessey.hu

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kialakított rendszer csatlakozik a magyar villamosenergia hálózathoz így lehetőség van a megtermelt többlet energia feltáplálására is.

A kivitelezési munkálatok szeptember elején eredményesen zárultak és üzembe helyezésre került a fotovoltaikus erőmű.

Érdekesség, hogy a naperőmű távfelügyelete Budapestről történik, valós idejű, online kapcsolaton keresztül. Ez az összeköttetés lehetővé teszi a napelemes rendszer nyomon követhetőségét, az adatok rögzítését valamint szükség esetén azonnali beavatkozást.

A balassagyarmati beruházás fontossága azért is kiemelkedő, mert a legtisztább energiaforrásnak számító napelemes rendszer révén jóval kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. 

Az elmúlt években közel a duplájára nőtt hazánkban a megújuló energiák használata az energiaellátásban. Az EU direktívák szerint 2020-ig Magyarországnak is jelentősen csökkentenie kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az Európai Unió folyamatosan támogatja a káros anyag kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítéseket és vissza nem térítendő támogatásokkal ösztönzi azokat! Az energiahatékonyságot növelő intézkedések több szempontból is előnyösek, hiszen, ezek segítségével egyrészt jelentősen csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, csökkennek az energiaköltségek ugyanakkor fokozzák az európai gazdasági versenyképességet.

Minden hasonló beruházás, amely célja a káros anyag kibocsátás visszaszorítása, az energiaoptimalizáció és a tudatos energiafelhasználás elősegítése példa értékű lehet a dolgozók és a lakosság számára is, hiszen lehetővé teszi egy tudatos környezetszemlélet kialakítását is.

A Solver Unio Kft. elkötelezett híve a környezetvédelemnek, így az energiahatékonyságot elősegítő beruházásoknak is, mellyel többek között csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ezért is volt olyan fontos számunkra a pályázaton való részvétel és végül a kivitelezési munkálatok megkezdése.

A továbbiakban is örömmel támogatunk minden ilyen jellegű kezdeményezést és szívesen veszünk részt hasonló energetikai pályázaton.

2015.12.21. Lendvai Katalin 

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!