Állásajánlatok
Ipari épületek energetikai tanúsítása

Mi is az épületenergetikai tanúsítvány?

Az épületenergetikai tanúsítvány az épületek energetikai teljesítőképeségét jogszabály szerinti számítási módszerrel igazoló tanúsító okirat, amely jogszabályban meghatározott tartalommal és számítási módszerrel készül.

Készítésére csak a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő tanúsítási engedéllyel rendelkező szakember jogosult. A tanúsító okirat tíz évig érvényes, amennyiben ezen időn belül nem történik jelentős felújtás, átépítés az épületen. Ha az épületet jelentős felújításon, átépítésen esett át, új tanúsító okirat kiállítása szükséges.

Az épületenergetikai tanúsítvány számítási módszerét Magyarországon a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet határozza meg, Az épületre vonatkozó, így elvégzett számítást a jogosultsággal rendelkező szakemberünk feltölti az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) rendszerébe, ahol egy egyedi sorszámmal ellátott PDF file generálódik. Ezt szakemberünk letölti, kinyomtatja és aláírásával hitelesíti. Ez maga a tanúsító okirat, sorszáma beépül többek közt az ingatlanok adásvételi vagy bérbeadási szerződéseibe.

Mihez szükséges épület-energetikai tanúsítvány?

Leegyszerűsítve majdnem minden ingatlan tranzakcióhoz. A kötelezettségeket részletesen 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet írja elő.

A kötelezettségek közül néhány:

  • Épületek adásvételéhez, a tanúsítás sorszámát már a hirdetésben meg kell jeleníteni.
  • Épületek bérbeadásához, a tanúsítás sorszámát már a hirdetésben meg kell jeleníteni.
  • Épületek felújításához igénybe vett energetikai pályázatokhoz.
  • Új épület építése esetében a használatbavételi eljárás sikeres lefolytatásához.

Mire jó még egy tanúsítvány a kötelezettségeken túl?

Jelenleg igen aktív a kereslet az ingatlanpiacon, szinte bármilyen állapotú ingatlant rövid időn belül értékesíteni lehet, de vajon ugyanannyit ér két azonos lokációjú, de nagyon különböző energiahatékonyságú ingatlan? Mennyivel ér többet vagy kevesebbet? Ebben lehet orientáló egy hiteles és szakmailag igényesen elkészített  épületenergetikai tanúsítás.

Sok mérnökiroda gyorsan, távmunkában elvégezhető, kevés ráfordítással olcsó bevételt lát a tanúsítások kiállításában: Az ingatlanárak növekednek, a tanúsítási árak a „filléres tanúsítók” dömpingje miatt csökkennnek. Ezért lehetséges, hogy egy nagy értékű lakóingatlan tanúsítása ma kevesebbe kerül, mint annak heti takarítása.

Számunkra egy alapos mérnöki munkával és részletes számítási módszerrel elkészített épületenergetikai tanúsítvány egyben az épület energiahatékonysági felújítási koncepcióterve is. A koncepcióterv alapja lehet további építészeti tenderterveknek, kiviteli terveknek, valamint mindazon fejlesztési lehetőségek tételes megfogalmazásának, amitől az épület energiafelhasználása jelentősen csökken. Örvendetes, hogy az ipari, kereskedelmi, oktatási intézmények egyre nagyobb körben látják ennek jelentőségét és értékét.

Mi az energiahatékonyság?

Az Európában elfogyasztott energia 41%-át az épületek energiaigénye teszi ki. Az épületek energiaigényének döntő része a (téli) fűtésből és a (nyári) hűtésből adódik, nem pedig az elektromos áram felhasználásából, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Egy épület energiafelhasználásával kapcsolatban elsősorban a fűtésre, hűtésre (légkondicionálók), és bent működtetett gépek áramfelhasználására gondolunk. Az energiahatékonyság vagy energiahatékony módon való üzemeléssel a célunk, hogy csökkentsük a felhasznált energia mennyiségét, hiszen a fel nem használt energia a "legolcsóbb" energia. Ez a törekvés egyben az energiaköltségek (fűtésszámla, gázszámla stb.) csökkenéséhez is vezet, aminek elérése szintén fontos cél.

Hogyan takaríthatunk meg energiát ingatlanunkban?

Hőszigetelje legalább épülete homlokzatait és tetőterét. Ezt megteheti építkezéskor, de bármikor utólag is. Megfelelő szigeteléssel csökken a hőveszteség kevesebb energia kell a épület fűtéséhez. Csökkentse az épület belső téli hőmérsékletét, mivel minden 1 Celsius fok csökkentéssel 10 % fűtési energiát lehet megspórolni.

A nyílászárók megfelelő szigetelésével / modernebbre való cseréjével, energiatakarékos LED világítótestek használatával, A; AA vagy A+ kategóriájú műszaki berendezések használatával tovább csökkenthetjük ingatlanunk energiafelhasználását.

Mi az az energiamérleg?

Az épületek energiafelhasználását tekintve mindig egyensúlyra törekszünk – az energiaveszteség pótlásra kerül az épületbe bekerülő energia által.

Egyszerűbben kifejezve, ha az épületben hideg van (azaz nagy az energiaveszteség) a hőtermelés megnövelhető az épület fűtőrendszerén keresztül. Így van ez századok óta, amióta feltalálták a fűtést. A jelenlegi cél a fűtési (= energiafelhasználási) hatékonyság biztosítása.

Minél kisebb a hőveszteség, annál kevesebb energiát kell szolgáltatnia a fűtőrendszernek, hogy az igényelt hőmérsékletet biztosítsa, és akkor a fűtésszámlák is alacsonyabbá válnak.

Az épület energiamérlegének javítása - a hőveszteségek feltárása.

SolverEnergy Kft energia auditor szervezet MEKH névjegyzéki jelölése: EASZ-97/2019

Kérje egyedi ajánlatunkat!

Több mint 100 elégedett ügyfél – Prudens szakértői szolgáltatás – 105 millió kWh igazolt energiamegtakarítás!

SZINTISZTA ENERGIA