Állásajánlatok
Épületdiagnosztika
Épületdiagnosztika

Hőmérséklet és páratartalom mérése

Egy hőmérsékletmérő segítségével pontos képet tudunk kapni a helyiségek hőmérsékletéről és hőingadozásáról. A falakra telepített termoelemes hőmérő segítségével elegendő adatot tudunk szerezni ahhoz, hogy abból képesek legyünk kiszámolni a falak hőátbocsátási tényezőjét, azaz U-értékét. Ennek köszönhetően az épületenergetikai számítások eredményei pontosabbak, a valós állapothoz minél közelibb értékeket vesznek fel.

A gyorsanbeálló merülő flexibilis hőelem segítségével folyadékok hőmérsékletét tudjuk megmérni. A hőmérsékletmérővel tehát helyiségek és melegvizes rendszerek hőmérsékletét is meg tudjuk állapítani.

A túl párás környezet ugyanúgy káros, mint a túl száraz.  A túl párás környezetnél kicsapódik a levegőben jelen lévő víz, sőt hosszútávon penészesedést okozhat a helyiségben. A túl száraz klíma szintén kerülendő emberi tartózkodású helyiségek esetén, ugyanis élettanilag káros hatással jár.  A pártartalom mérő eszközzel számszerűsíthető a helyiségben lévő relatív páratartalom értéke, mely adat segítségével vélemény alkotható az adott állapotról.

A hőmérsékletet és páratartamot mérő adatgyűjtő, azaz data logger segítségével hosszabb idejű adatmérést és adattárolást tudunk elérni. Ennek következtében egy időszakot tudunk kiértékelni, az adott időtartamban fellépő változást tudjuk szemléltetni. A készülék képes online is kommunikálni a központi szoftverrel, így nem igényli a folyamatos jelenlétet. A feltöltött adatokat grafikonon tudjuk szemléltetni a gyorsabb és egyszerűbb átláthatóság érdekében. A kiértékelés során felderíthetőek a periodikus változások, illetve kiugróan magas vagy alacsony értékű időszakok is, melyek okát az időskála segítségével be tudunk azonosítani.

Felületi hőmérséklet mérés

Minden anyag bocsát ki infravörös sugárzást, amennyiben a hőmérséklete abszolút 0 fok (-273°C) felett van, és a sugárzás mértéke függ a test hőmérsékletétől. Ezt nevezzük jellemző vagy karakterisztikus sugárzásnak, melynek az oka a molekulák anyagon belüli mozgása.  Ennek a mozgásnak az intenzitása az objektum hőmérsékletétől függ. Mivel a molekuláris mozgás töltéssel rendelkező részecskék elmozdulásával jár, a test elektromágneses sugárzást (foton részecskéket) bocsát ki.

Ezek a fotonok a fény sebességével mozognak és a fénytan alapelveinek megfelelően viselkednek.

El lehet őket téríteni, fókuszálni lehet őket lencsével, vagy vissza lehet őket verni egy visszaverő felületről. Ennek a sugárzásnak a spektruma 0,7-től 1000 μm hullámhosszig terjed, ebből kifolyólag saját szemünkkel nem érzékeljük. Ez a spektrális tartomány a látható fénytartományon belül a vörös tartományába esik, ezért a latin eredetű előtaggal infravörös fénynek nevezik.

Az infravörös hőmérsékletmérő pisztoly segítségével érintés nélkül olyan felületek hőmérsékletét vagyunk képesek megmérni, melyek megközelítése nehézkes lehet. A célzó lézerpontok segítségével könnyen bemérhetővé válnak a távoli felületek is. A készülékkel megmérhetjük a kívánt felület az aktuális hőmérsékletét, illetve a mérés ideje alatti fellépő maximum és minimum értékeket. Előnye, hogy gyorsan és pontosan lehet hőmérsékletet mérni akár magas hőmérséklettartományban is.

A mérés során nem keletkezik interferencia, a mért tárgy nem veszít hőmérsékletéből. Nem jár roncsolással, nincs mechanikai sérülésveszély a mért tárgy felületén ezáltat lakozott vagy puha felületek mérése is lehetséges.

Az általunk használt Testo 835 H1 infra hőmérsékletmérő páratartalom mérővel teljes körűen alkalmazható műszer az ipar és kereskedelem területén: falak hőmérséklet-, páratartalom mérése, légkondicionáló és szellőztető rendszerek felügyelete és vizsgálata, ipari rendszerek felülvizsgálata, a termelési folyamatok fenntartásának érdekében.

Megvilágítás mérése

Az egyes helyiségek rendeltetésük szerint eltérő fényerősséget követelnek meg. Az MSZ EN 12464-1:2012 szabvány ezeket az értékeket előírja. Annak érdekében, hogy az előírt értékeket teljesíteni tudja a világítási rendszer a helyiségben fényerősségmérést kell végezni. Ehhez egy fényerősségmérő eszközre és mérési eljárásra van szükség.

Az általunk használt Testo 540 megvilágításmérő alapkészülék kifejezetten a munkahelyek, irodák és üzletek helyszíni mérésére lett kifejlesztve.

A műszer érzékelője a szem spektrális érzékenységére van hangolva ezáltal ideális a különböző fényviszonyok mérésére. A műszer ideális a mesterséges és a természetes fény mérésére.

SolverEnergy Kft energia auditor szervezet MEKH névjegyzéki jelölése: EASZ-97/2019

Kérje egyedi ajánlatunkat!

Több mint 100 elégedett ügyfél – Prudens szakértői szolgáltatás – 105 millió kWh igazolt energiamegtakarítás!

SZINTISZTA ENERGIA

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!