Állásajánlatok
2024 Energiahatékonysági TAO kedvezmény
2024 Energiahatékonysági TAO kedvezmény

Több ponton is módosulnak, illetve kiegészülnek a Tao tv. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye fejezetének rendelkezései – az Európai Unió Általános Csoportmentességi Rendeletének módosításaival összhangban.

A módosítás értelmében az adózó által igénybe vehető adókedvezmény maximális, általános mértéke az eddigi 15 millió eurónak megfelelő forintösszegről 30 millió eurónak megfelelő forintösszegre nő.

A rendelkezés pontosítja, illetve kiegészíti továbbá azon esetek körét, amelyekkel kapcsolatban nem vehető igénybe adókedvezmény. A már elfogadott, de még nem hatályos uniós szabványnak való megfelelés érdekében végrehajtott beruházás esetében az adókedvezmény akkor lenne igénybe vehető, ha a beruházást, felújítást a szabvány hatálybalépése előtt legalább 18 hónappal befejezték.

A módosítás bevezeti az alternatív beruházás, felújítás fogalmát annak érdekében, hogy az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményének elszámolható költsége meghatározható legyen.

A definíció alapján alternatív beruházás, felújításnak minősül

„…a 22/E. § alkalmazásában az adózó által végrehajtandó, adókedvezmény alapját képező beruházáshoz, felújításhoz hasonló termelési kapacitással és élettartammal rendelkező olyan beruházás, felújítás, amely eleget tesz az érvényben lévő uniós szabványoknak és amelyet az adózó adókedvezmény vagy más állami támogatás hiányában hitelt érdemlően végrehajtott volna, továbbá amely

  1. megfelel a szokásos kereskedelmi gyakorlatnak az ágazat vagy az érintett tevékenység esetében, de az adózó által végrehajtandó beruházáshoz, felújításhoz képest kevésbé energiahatékony beruházás, felújítás,
  2. az adózó által végrehajtandó ugyanazon beruházás, felújítás későbbi időpontban történő megvalósítása,
  3. meglévő tárgyi eszköz üzemben tartását magában foglaló beruházás, felújítás, vagy
  4. az adózó által lízing formájában végrehajtandó beruházáshoz, felújításhoz képest kevésbé energiahatékony tárgyi eszközök lízingelésére irányuló beruházás, felújítás;”

Emellett rendelkezés tovább szigorítja – a jelenlegi mérték 50 százalékára csökkenti – az igénybe vehető adókedvezmény mértékét, ha az adózó alternatív beruházás, felújítás alkalmazása nélkül, magasabb szintű energiahatékonyság eléréséhez közvetlenül kapcsolódó beruházás, felújítás elszámolható költsége alapján határozza azt meg.

Ezenkívül változnak és kiegészítésre kerülnek az elszámolható költségekre vonatkozó rendelkezések.

A jövőben az adózó adókedvezményt vehet igénybe épületre irányuló, energiahatékonysági célokat szolgáló, beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben – vagy döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben. A javaslat által bevezetett új, épületre irányuló, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásra, felújításra vonatkozó rendelkezések részletesen szabályozzák az elszámolható költségek körét, az adókedvezmény igénybevételének feltételeit

A törvény több, az energiahatékonysági adókedvezményhez kapcsolódó definíciót is módosít, valamint a fentiekkel összhangban bevezetésre kerül a primerenergia fogalma is. Az új definíció szerint primerenergiának minősül az a megújuló és nem megújuló forrásból származó energia, amely nem esett át átalakításon vagy feldolgozási eljáráson.

Az energiahatékonysági TAO kedvezményról itt olvashat bővebben

forrás: Ecovis Hungary

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!