Állásajánlatok
Hírek
Légszennyezés
A szén-dioxid beárazása

Elengedhetetlen intézkedés a szén-dioxid beárazása a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében. A közúti közlekedés és az épületek szén-dioxid-piacának létrehozásáról szóló uniós irányelv (ETS2), amelyről nemrég megegyezés született, fontos lépés ebbe az irányba. Az irányelv alkalmazása azonban számos buktatót rejt magába, amelyek, ha nem kezelik, összességében még növelhetik is a CO2-kibocsátást és más környezeti károkat. 

További részletek
Áramdíj és gázdíj csökkentés

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében bizonyos felhasználók által fizetendő villamos energia 59, míg a földgáz egységára 52 százalékkal csökken. A kormány egy hétfő este kihirdetett – 126/2023. (IV. 17.) – kormányrendelettel módosította a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló, 2022-es nyári kormányrendeletet.

További részletek
Folyadékáramos akkumulátorok
Folyadékáramos akkumulátor

Már a második folyadékáramos akkumulátor épül a Dunántúlon. A Veszprém és Székesfehérvár között fekvő Öskü határában egy 2 MW-os naperőmű épül, amelyet 1,5 MWh-s összkapacitással rendelkező vanádium redox folyadékáramos energiatárolókkal fognak társítani. Egy sümegi napelemparkban is ezt a technológiát fogják alkalmazni, igaz, jóval nagyobb méretben, ez utóbbi ugyanis 24 MWh-s tárolási kapacitással fog bírni.

További részletek
Ivóvíz
Energiaforradalom következményekkel

A tiszta energiarendszerre való átállás enyhíti a vízválságot, de bizonyos kulcsfontosságú technológiák és a fosszilis termelés vízfelhasználásának visszafogása nélkül az energiaátmenet még akár súlyosbíthatja is a vízstresszt, és utóbbi az átállást is korlátozhatja.Az áramszektor különösen sérülékeny a vízstresszel szemben, a száraz régiók fokozódó vízhiánya pedig az energiaellátás-biztonság szempontjából is aggodalomra ad okot.

További részletek
E-töltőállomás
E-autók és újszerű töltési módok

Napjainkban az elektromos járművek népszerűsége fénykorát éli. Ugyanakkor a töltési infrastruktúra még nem érte be az autók fejlődését. Míg az elsőgenerációs elektromos autók hatótávolsága 150 kilométer körül volt, a gyártók ma olyan járműveken dolgoznak, amelyek egyszerre akár 1000 kilométert is képesek megtenni teljesen feltöltött akkumulátorral. A hatékonyabb töltési módokra többféle fejlesztés is próbaüzem alatt van. Ezen fejlesztések egy része töltőoldali, míg másik része az akkumulátorok hatékonyságának növelésében történik.

További részletek
Megújuló energia
Korlátozó intézkedések és a napenelempiac

A tavalyi évben hozott korlátozó intézkedések hatása januárban már erősen érződött a napenergia-kapacitás bővülésében. A 2022-ben történt energiaárak növekedésének hatására mind a cégek és mind a lakosság jelentős része döntött a megújulóenergia saját előállítása mellett, amely egy jelentős beruházási rohamot indított el a megnövekedett napelem, inverter és a kivitelezési árak mellett is.

További részletek
Villanyautózás
Az elektromos autózás sötét oldala

Mikor az elektromos autó megvétele és használata mellett döntünk sokszor nem is gondolunk a jármű előállításának folyamatára. Választásunkat a környezetünk iránt való felelősségünk határozza meg hiszen így nem károsítjuk a klímát szén-dioxid kibocsájtással és kisebb ökológia lábnyomot hagyunk – gondolhatnánk; mit sem tudva a bányászat eltitkolt körülményeiről.

További részletek
Szélturbinák
Energiatárolók és új szélerőművek

Napjainkban a fenntartható energiarendszer alapvető részét képezik a megújuló energiaforrások úgymint a szél-és napenergia. Ám ezek változó rendelkezésre állásuk jellege miatt az ellátás szempontjából bizonytalansági tényezőként jelennek meg, amire az év legmagasabb energiafelhasználású időszakának adatai is alátámasztanak.

További részletek
Fúziós reaktor Franciaországban
Tiszta, szén-dioxid mentes energia

Az USA-beli Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban egy tudományos áttörésnek minősülő sikeres kísérlet zajlott, amelynek keretében sikerült olyan fúziós reakciót előidézni, mely nettó energianyereséget eredményezett. Ez a tudomány történetében eddig először fordult elő, korábban még soha nem volt rá eset.

További részletek
Megújuló energia napelemekből
Megújuló energiaforrások a jövőben

A megújuló energiaforrások piaca új lendületet kapott az Ukrajnai háború kezdete óta annak energiaválság okozta következményei miatt. Noha zöldátmenetre való átállás kezdete már korábbra datálható, ám ez felgyorsult és előreláthatólag a következő öt évben megduplázódó kapacitásokkal kell majd számolni – olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

További részletek
Napelemek
Európa napelemipara

Napjainkra a napelem iparága gyors fejlődésnek indult, mely Európa gáztól való függetlenedésének egyik lehetőségét is jelenti. A megújuló energiaforrások, különösen a napenergia növelésének révén ez megoldást hozhat erre a problémára.Európa energiabiztonsága, az éghajlatvédelmi célok és a munkahelyteremtés szempontjából a napenergia fontossága megkérdőjelezhetetlenné vált. A SolarPower Europe iparági csoport közlése szerint 2022-ben a növekedés 2021-hez képest szignifikáns 47%-os növekedés következett be, amely 41,4 gigawattnyi fotovoltaikus energia telepítését jelenti.

További részletek
A NuScale egy SMR-erőmű-komplexumának terve
Újfajta nukleáris erőművek

Energiatermelési célra kisméretű reaktorokat régóta lehet alkalmazni, már a múlt század második felének közepén is felmerült, akkor a cél az volt, hogy távol eső, elszigetelt területeken alkalmazzák őket. Az elmúlt évtizedben viszont számos olyan tervet dolgoztak ki, amelyek alapvetően megváltoztathatják az atomenergiához való viszonyunkat, és az alkalmazás egyfajta reneszánszát hozhatják el

További részletek
Kültéri expozíciós tesztpanel
Környezeti tesztelés a SolverGroupnál

A szimulált környezeti tesztelés során mesterséges környezetet hozunk létre a tesztelemek számára, így meghatározhatjuk a termékek várható viselkedését valós környezetben, a gyártási hibák már korai szakaszban felfedezhetők, a termékek élettartama előre jelezhető. A környezeti szimulációs tesztelés klasszikus példája a járművek komponenseinek tesztelése.

További részletek
Atomenergia
Moduláris atomreaktorokból álló erőművek

Az Egyesült Államok atomenergia-szabályozó hatósága (NRC) az ország történetében először hagyott jóvá kis moduláris reaktorokkal (SMR) történtő energiatermelésre vonatkozó tervet. A reaktorokat fejlesztő NuScale Power Corp egy idahói kutatóközpontban tervezi felépíteni az első erőművét – a hat reaktorból álló, összesen 462 megawattos projekt a tervek szerint 2030-ra lesz üzemképes.

További részletek
Megújuló energia-termelés
Tovább csökken a villamosenergia termelése

Az öt legnagyobb európai piac és a közép-európai régió fogyasztása is csökkent az előző év decemberéhez képes, csakúgy, mint a termelés. A hazai előállítás csökkenéséhez képest jelentősebb mértékben esett vissza a fogyasztás, az importarány 28% körül alakult – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. december havi villamosenergiapiaci riportjában.

További részletek
Villamosenergia hálózat
MAVIR hálózatfejlesztési tervei

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános egyeztetést tartott tavaly év végén a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hálózatfejlesztési tervéről (HFT), melynek során a dokumentummal kapcsolatban a rendszerhasználók is megtehették észrevételeiket. 

További részletek
Napelemes rendszer
Amit a PPA-ról tudni érdemes

A fotovoltaikus PPA energiabeszerzés olyan finanszírozási megállapodás, amelyben a fogyasztó előzetes beruházási ráfordítások megfizetése nélkül lehet napelemes kiserőmű általt termelt villamos energia kizárólagos felhasználója. A konstrukció lényeges, hogy a fotovoltaikus kiserőművet megépítő vállalat fizeti a beruházást és üzemelteti a rendszert, amelynek költségeit fogyasztó folyamatosan, az energia díjában fizeti meg. Onsite, offsite és virtuális offsite PV PPA konstrukciók léteznek.

További részletek
Klímasemleges növénytermesztés
Agrár-PV áramvásárlási megállapodásról

Európában aláírásra került az első olyan energiavásárlási megállapodást (PPA), amely a mezőgazdasággal és a napenergiával foglalkozik. A lépés rámutat az agrár-PV iránti növekvő érdeklődésre, ahol a fotovoltaikus napelemeket kombinálják a mezőgazdasági területek növénytermesztésével.

 

További részletek
Napelem park
Növekvő PPA ár az időjárásfüggő erőműveknél

A LevelTen Energy villamosenergia-vásárlási szerződéses piaci platform üzemeltetője szerint az európai megújulóenergia-projektfejlesztők vállalati vásárlók számára készült árajánlatainak indexe csak a harmadik negyedévben 11,3%-kal, éves szinten pedig 51%-kal emelkedett elérve a 73.54 euró/MW órát. 

További részletek
Megújuló energia
Napelemes PPA piaci árak alakulása

2022. negyedik negyedévében a napenergia vásárlási-árak Európában 11,4%-kal növekedtek, melynek hátterében a magas fejlesztési költségek és a változékony szabályozási környezet áll, melynek folytán az árak elérték a €76.84($82.58)/MWh-t.  Az áremelkedés egész Európában jelen van más-más mértékben.

További részletek