Állásajánlatok
Napelemparkok auditálása

Napelemparkok vizsgálata drónokkal

Miért válik szükségessé a vizsgálat?

A napelemek sokéves működése során ki vannak téve az időjárás és a környezet változásainak. A különféle környezeti hatások bármikor hozhatnak váratlan helyzeteket, amelyek csökkenthetik a berendezés teljesítményét. A legtöbb esetben a napelemek performanciájának romlását különböző szennyeződések okozzák, mert ha szennyeződés borítja a fotovoltaikus panelt, akkor a beeső fény mennyisége csökken. Egy heves eső javíthat a napelem állapotán, de a felgyülemlett por sárfoltokat is okozhat rajta, ami szintén csak károkat okoz a berendezésben, ezért különösen szükséges a rendszeres vizsgálatok biztosítása. Egy idő után teljesítményromlás jön létre, ami veszteségekkel jár: egy becslés szerint akár 1 millió forint is lehet a deficit Magyarországon. Körülbelül 500 kW-os parkok, de a nagyobb naperőműveknél (több MW teljesítmény) akár több tízmillió forintot is veszíthetünk évente.

Ez a felmérés számos módon elvégezhető, de az utóbbi időben a drónok a felhasználók számára a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldásokká váltak. Segítségükkel gyors és precíz ellenőrzések végezhetők el. A drónok használatával olyan életveszélyes elektromos hálózatokat, berendezéseket, épületeket vagy területeket lehet átvizsgálni, amelyeket megfelelő felkészülés és tapasztalat nélkül nemajánlott. Tehát alkalmazásukkal nemcsak elkerülhetjük a veszélyes műveleteket, hanem gyorsan és hatékonyan felmérhetjük a panelek állapotát is. Kiszűrhetjük a rétegsérüléseket, mikrorepedéseket, rosszul teljesítő modulokat.

Mit nyújt szolgáltatásunk? 

Fotovoltaikus kiserőművek drónos vizsgálatát, állapotuk jegyzőkönyvezését  vállaljuk rövid határidővel.

DJI Matrice 200-as drónra szerelt Zenmuse XT2 hőkamerával végezzük a napelempark felmérést. Figyelembe veendő tényező az időjárás. Szeles - 25 km/h felett -, csapadékos, valamint alacsony besugárzású (300 W/m2 alatt) időjárás esetén nem kivitelezhető a drónos repülés.

A felmérés során készített fotókat szoftveresen feldolgozzuk és egy nagy felbontású összevágott képet kapunk az egész területről. Az összevágott kép alapján meghatározhatók a tartósan hibás cellák, ahol hot-spot hatás lép fel. Azon panelekről ezután további elemzéseket végzünk a FlirTools nevű hőkép elemző szoftverrel, mely által pontos adatok kaphatók hot-spotok okozta hőmérsékletkülönbségekre vonatkozóan

 

SolverEnergy Kft energia auditor szervezet MEKH névjegyzéki jelölése: EASZ-97/2019

Kérje egyedi ajánlatunkat!

Több mint 100 elégedett ügyfél – Prudens szakértői szolgáltatás – 105 millió kWh igazolt energiamegtakarítás!