Állásajánlatok
Áramdíj és gázdíj csökkentés
Áramdíj és gázdíj csökkentés

Áramdíj és gázdíj csökkentés

Jönnek az új árak

Ennek értelmében szolgáltatási jogviszony esetén a felhasználó által – a szolgáltatási jogviszony keretében ellátott felhasználási helyen történő fogyasztásra tekintettel – fizetendő villamos energia egységára

MÁJUS 1-JÉTŐL A SZOLGÁLTATÁSI JOGVISZONY LÉTREJÖTTÉNEK IDŐPONTJÁBAN ALKALMAZOTT ÁRAMDÍJHOZ KÉPEST 59 SZÁZALÉKKAL CSÖKKEN.

Az így kialakult ár 2023. május 1. napjával a szolgáltatási jogviszony részévé válik – szögezik le a kormányrendeletben.

Ezen túl a korábbi rendelet az alábbi bekezdéssel egészül ki: szolgáltatási jogviszony esetén a felhasználó által – a szolgáltatási jogviszony keretében ellátott felhasználási helyen történő fogyasztásra tekintettel –

FIZETENDŐ FÖLDGÁZ EGYSÉGÁRA – SZINTÉN MÁJUS ELSEJÉTŐL – A SZOLGÁLTATÁSI JOGVISZONY LÉTREJÖTTÉNEK IDŐPONTJÁBAN ALKALMAZOTT GÁZDÍJHOZ KÉPEST 52 SZÁZALÉKKAL CSÖKKEN.

A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és 2023. május 1-jén lép hatályba. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már április elején jelezte, hogy a kormány beavatkozik a szerződésekbe, és segíteni fog kedvezményes árszabással.

Kiket érint a rendelet?

A földgáz esetén ez nagyjából 14 ezer felhasználót érint (ebből 10 ezer gazdasági társaság), az áramnál pedig 17 ezer ügyfélt (ebből 11 ezer gazdasági társaság). Jellemzően kisvállalkozások, önkormányzatok, egyházak, alapítványok. A rendelet nagyjából 19-20 milliárd forint veszteséget okoz az MVM-nek, amit teljes egészében a szolgáltató visel.

Fontos kiemelni: ezek a felhasználók korábban az egyetemes szolgáltatásra voltak jogosultak, de 2022 nyarán ebből kiszorultak, így kerültek a „végső menedékes” szolgáltatásba. Azonban ez december 31-én megszűnt, így kerültek be a „váltó fixes” szerződésekbe, a kormányrendelet most őket érinti.

Forrás: Index

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!