Állásajánlatok
Növekvő PPA ár az időjárásfüggő erőműveknél
Növekvő PPA ár az időjárásfüggő erőműveknél

Az európai PPA-k (villamosenergia-vásárlási szerződések) szél- és napenergia-árai éves szinten 51%-kal emelkedtek.

A LevelTen Energy villamosenergia-vásárlási szerződéses piaci platform üzemeltetője szerint az európai megújulóenergia-projektfejlesztők vállalati vásárlók számára készült árajánlatainak indexe csak a harmadik negyedévben 11,3%-kal, éves szinten pedig 51%-kal emelkedett elérve a 73.54 euró/MW órát. Az Oroszországtól való energiafüggetlenség és a szén-dioxid-semlegesség elérése miatt azonban a PP-k iránti kereslet azonban nem csökkent.

A szabályozási bizonytalanság nagy nyomást helyez a keresletre.

Az orosz gázszállítás 82%-kal csökkent 12 hónap alatt, ami az árakra nyomást gyakorolt így azok emelkedését okozta​​, amelyek a növekvő kereslet és fejlesztési költségek miatt már eleve emelkedtek a PPA piaci platform üzemeltetője szerint. A szakpolitikai javaslatok szédületes tömkelege, párosulva a konkrétumok általános hiányával, mély szabályozási bizonytalanságot teremtett a megújulóenergia-fejlesztő közösség számára, ami egyre nehezebbé teszi a fejlesztők számára a PPA-k hosszú távú gazdaságosságának felmérését – figyelmeztetett a LevelTen.

A rendkívül magas nagykereskedelmi villamosenergia-árak továbbra is csábító, PPA-n kívüli lehetőségeket kínálnak a fejlesztők számára – mutatta ki az elemzés. Egy ilyen környezet drámai módon csökkenti a „kereskedőváltással kapcsolatos” kockázatokat (nagykereskedelmi piacra történő értékesítés) kockázatát, és a bankok – egyre jobban alkalmazkodva a megújuló energiaforrásokhoz és a jelenlegi nagykereskedelmi árakhoz – egyre inkább kedvezőbb feltételekkel kereskedői alapon finanszírozzák a projekteket– mutattak rá a dokumentum szerzői.

Hozzátették, hogy ez csökkentheti az elérhető PPA-k kínálatát a vállalati értékesítők számára, mivel a PPA-k iránti kereslet továbbra is az egekbe szökik, ami további áremelkedésekhez vezet.

A cég európai alelnöke, Flemming Sørensen közlése szerint a vállalatok felhasználhatják a PPA-kat energiaköltségeik stabilizálására, kibocsátáscsökkentési céljaik teljesítésére, valamint a fenntarthatóság és az energiafüggetlenség iránti elkötelezettségük megvalósítására. Éppen ezért a magasabb PPA-árak ellenére továbbra is erős keresletet tapasztalunk a PPA-ek iránt. A LevelTen-hez csaknem háromszor annyi ajánlatkérés (RFP-t) futott be, mint tavaly a PPA-szerződéseket igénylőktől a kereskedők nevében. A kihívás az, hogy a kínálat nem tud lépést tartani az igényekkel az engedélyezési és rácsatlakozási problémák miatt.

Az átvevők közép- és hosszú távú, fix áron megkötött áramellátási ügyletekre törekednek, hogy stabilizálják energiaköltségeiket.

Az európai piacok stresszhelyzetnek vannak kitéve, mivel a régió egyidejűleg azon gondolkodik, hogyan lehetne gyorsan elérni az energiafüggetlenséget Oroszországtól, és egy szén-dioxid-semleges gazdaság létrehozását, amelyet 2050-re tűzött ki célul, de a LevelTen szerint a PPA-k iránti kereslet ennek ellenére továbbra is magas. A kínált árak megugrását Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország és az Egyesült Királyság vezette.

Forrás: Balkan Green Energy News

2022. október 20.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!