Állásajánlatok
Szigetelni, szigetelni, szigetelni
Szigetelni, szigetelni, szigetelni

Az európai energiaárak egekbe szökellése miatt a hazai rezsicsökkentés éves számlája 1000 milliárd feletti lyukat üt a költségvetésben. Ennek finanszírozására különadók sorának bevezetésére és a kiadási oldal drasztikus lefaragására kényszerül a kormányzat. Az intézkedések jelentős részét ideiglenesen a 2022-23-as évekre vonatkozóan jelentették be.

Nem túl meglepő módon a magyar tőzsde eséssel reagált a hírekre. A befektetők pedig épp azt mérlegelik, hogy mennyire lesznek ideiglenesek a kivetett adók. Ha tartósan beépülnek a rendszerbe, akkor a hazai részvények még korántsem tekinthetőek olcsónak. Ha tényleg csak két évre szólna a különadók sora, akkor viszont már inkább olcsók a hazai börze nagypapírjai. Ahhoz, hogy az adók ideiglenesek legyenek, a régiós energiaárak érdemi csökkenésére van szükség. Hiszen ez enyhíti csak a rezsicsökkentés extra terheit a költségvetésben. E tekintetben a következő a helyzet. Olcsó energiára két éves távon csak akkor van mód, ha hazánk és/vagy az EU részlegesen vagy teljesen rehabilitálja az orosz energiát.

AZ OLAJFRONTON MAGYARORSZÁG KÉTSÉGTELENÜL SIKERT ÉRT EL, ÉS A FÖLDGÁZ KAPCSÁN SEM REMÉNYTELEN A HELYZET.

Ugyanakkor a háború kiszámíthatatlan, nem tudjuk pontosan mi fog történni, további eszkaláció vagy deeszkalizáció várható-e az ukrán fronton. Ha a Nyugat és vele együtt hazánk is tartósan szakítani kíván az orosz energiával, akkor a rezsiszámla magas maradhat. Magyarország hosszú távon nem maradhat különutas az EU-n belül, tekintve annak versenysemlegességi elvárásait. Tehát tartósan nem vásárolhatunk kivételezettként olcsó orosz energiát, mert azzal jelentős versenyelőnyhöz juthatunk, ami a szomszédainkat is komolyan zavarná. Vagy rehabilitáció lesz az orosz energia kapcsán vagy teljes szakítás, hosszú távon biztosan.

AZ OROSZOKKAL VALÓ TARTÓS SZAKÍTÁS VISZONT, HA MEGTÖRTÉNIK, ELKÉPESZTŐEN DRÁGA LESZ.

A régiónk és lényegében Európa energiahelyzete rendkívül problémás. Tíz évnyi elmaradt beruházást lehetetlen két év alatt pótolni. Az elmúlt húsz évben a kontinens földgázkitermelése a negyedére csökkent. Ha ez nem lenne elég, a németek lényegében hátat fordítottak az atomenergiának, ez az egykoron a német energiafogyasztás negyedét biztosító atomerőmű portfólió nagyon hiányzik a régióból. A helyette működő szénerőművek, amelyekhez szintén felerészben Oroszországból érkezett a szén, egyre drágábban tudnak majd csak termelni, hiszen a „keleti szomszéd” helyett a világ másik feléről kell szenet szállítani.

forrás: concordeblog.hu

2022.06.28.

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!